Iz povijesti knjižnice

Godine 1881. osnovana je Čitaonica u Grubišnom Polju. U malom prostoru građani su mogli provesti svoje slobodno vrijeme čitajući novine, časopise i knjige. Prostorije Čitaonice bile su otvorene od 8 do 22 sata. Bio je to veliki i značajan trenutak za mjesto i okolicu. Nakon prvog oduševljenja, došlo do poteškoća. Broj članova se počeo smanjivati, tako da je 1892. godine ostalo samo pet redovitih članova. Zahvaljujući upravitelju kotarske oblasti Đuri Horvatu, čitaonica se obnavlja i još iste godine dobiva trideset redovitih članova. Članovi čitaonice su bili veoma aktivni. Osim nabave stručne i zabavne literature, pristupa se i uvježbavanju igrokaza. Iste godine 1892. članovi Čitaonice daju prvu kazališnu predstavu („Kita cvijeća“) u Grubišnom Polju. Na ponos Grubišnog Polja 1899. godine počinje izlaziti prvi “Učiteljski glasnik“ zemaljski staleški list, namijenjen učiteljima u Hrvatskoj i Slavoniji. Pokretač i urednik lista je Vjekoslav Klemen. Od tada je Čitaonica prolazila kroz mnoge uspone i padove.

Područna knjižnica je osnovana 1924 godine na inicijativu advokata dr. Ante Adžije. Bila je smještena u prostorijama bivše gostionice “Šnajder“, posjedovala određen fond knjiga i znatan broj vrijednih povijesnih slika. U to vrijeme sav prihod išao je na održavanje knjižnice i proširenje knjižničnog fonda. Zbog nedostatka sredstava nije se znatno razvila. Trenutno broji oko 3 500 knjiga , pedesetak korisnika i radi jednom tjedno po dva sata. Nabavljeno je računalo, fond je obrađen i uskoro će biti u funkciji.

Knjižnica se godinama razvijala, proširivala. Prva oprema nabavljena je 1990. godine, kada je izvršena znatnija adaptacija prostora. Opremom, prostorom i knjižnim fondom stvorili su se uvjeti za modernizaciju knjižnice. Među prvima u regiji uveli smo računalnu obradu podataka . Uvođenjem Metel -win programa 1999. godine, iako prostorno i kadrovski mali krenuli smo prema 21. stoljeću. Godine 2001. otvoren je Dječji odjel s igraonicom. Krajem lipnja 2007. godine Knjižnica se uselila u novouređeni prostor koji obuhvaća još dodatnih100m2 . U takvom prostoru Knjižnica će moći provoditi niz aktivnosti koje prije nije bila u mogućnosti, kao razne akcije i programe iz područja odgoja i obrazovanja, kulture, razna predavanja za sve uzraste, te izložbe knjiga i druge građe.

Primjenom Zakona o knjižnicama i na poticanje Matične službe Bjelovarsko-bilogorske, u 2005. godini pomalo se počinjalo raspravljati o mogućnosti izdvajanja Knjižnice. Zahvaljujući razumijevanju gradonačelnika i Gradskog vijeća, 24. listopada 2005. godine donesena je Odluka o osnivanju Gradske knjižnice Grubišno Polje. Nakon niza pravnih procedura, 2. veljače 2006. godine dolazi do izmjene odluke i konačno se Knjižnica osamostaljuje i postaje Gradska knjižnica „Mato Lovrak“ Grubišno Polje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *